Хибридни термопомпи

Хибридната термопомпа с въздушно и водно захранване съчетава предимствата на двата типа системи, без да страда от техните недостатъци.

Първата такава система, произведена от Геотерм ЕООД е монтирана в склад за хранителни стоки в град Първомай през 1999 година . След нейната успешна експлоатация в продължение на десет години, е запусната втората такава в промишлена зона Раковски на фирма Лунатоне-БГ.

Първоначалната идея за такава реализация е да се осигури климатизация на обекта, докато се чака разрешителното за водочерпене и реинжекция. Впоследствие при самата експлоатация се оказа, че има случаи в които въздушното захранване превъзхожда като ефективност водното и това залегна в базисното програмиране и алгоритъма на работа.

Към настоящият момент най-голямата такава система с мощност 370 киловата работи във фирма ITW Ispracontrols в производствената им база в град Пловдив.

Случаите в които въздушното захранване превъзхожда водното като ефективност, са при охлаждане на машини в зимния период ( така наречения „free cooling“ ), отопление при външни температури над 12 градуса, усвояване и трансфер на излишна топлина и други.

На горната снимка са показани два хибридни модула модел GT64WRWV-3, като част от термопомпена система. Хибридните модули могат да бъдат поръчани и във вариант във който единия режим (въздушно или водно захранване) не е инсталиран, с идеята да се добави при нужда.

Обърнете внимание на това, че при закупуване на въздушна или водна термопомпа, нейния трансфер във хибрид или друг тип не е невъзможен, но става значително по трудно, спрямо това да е проектирана за конверсия.

Хибриден модул GT64WRWV-3 – технически данни

Терморедуктор-стабилизатор GT4TR-2-LS