Малко за етиката между клиент и инсталатор :)

Особената връзка между „майстора“ и „сайбията“ датира от дълбока древност 🙂 . Отношенията между тези два субекта винаги са се основавали на споделеното желание от двете страни да сътворят нещо полезно . И едната и другата страна си имат своите специфики и особености , начин на мислене и своя етика .Разбира се има и изключения и крайности , но основната идея в този вид общуване е двете страни да полагат усилия за постигането на общата цел .

Правилната нагласа на инсталатора е да даде всичко от себе си за да гради и пази своето име , защото в крайна сметка то е неговият най ценен ресурс ! Някои го наричат „нашата мисия“ .  Е хайде сега пък чак мисия 🙂 Ние от фирма Геотерм ЕООД не сме мисионери . Мисионерите работят безплатно за някаква кауза . Мисионери могат да бъдат например големите световни компании. Малка фирма като нашата може просто да се опита да работи за подобряване на имиджа на инсталаторското съсловие .Света е гледал много филми като българският от не далечното минало със заглавие „Топло“ 🙂

От своя страна клиента също е желателно да полага усилия за да се „случат нещата “ . Етичното отношение от негова страна провокира задължителен отклик от страна на всеки съвестен инсталатор . Много пъти ми се е случвало да кажа на някого , че не желая да ми бъде клиент и винаги ми е малко чудно защо някои „сайбии“ реагират остро на това .

Та нали това е двустранен процес ? Както клиента си избира инсталатор така и инсталатора може да не желае да работи за някой . Защо ли ? Ами просто защото не всичко е пари ! В този ред на мисли когато уважаемият клиент заяви , че той е „сайбията“ и аз ако каже ще му правя „метани“ , то той просто си взема капарото и си поема по пътя . И в прекият даоистки смисъл и в който от преносните би могъл да се сети 🙂

Идеята за тази публикация ми хрумна просто така и без конкретна връзка с определени лица и събития 🙂 Всяко съвпадение в нея е случайно !

 

One thought on “Малко за етиката между клиент и инсталатор :)

  1. Браво колега !
    Такива най ги мразя като почнат да се изживяват колко са велики .
    И често не си и плащат .
    И аз съм връщал такива !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.