Термопомпена инсталация

В зависимост от типа на използвания източник на топлинна енергия то и термопомпените инсталации биват няколко основни разновидности . С добавянето на нови и нови варианти за пренос на добитата топлинна енергия сферата на приложение се разширява с всяка изминала година.

Наред с традиционните методи за пренос посредством различни водни разтвори и въздух от известно време се заговори за алтернативи с използването на различни хладилни агенти  и по-специално такива , с изразен в конкретните условия фазов преход.

Метода е в същност ремикс на широко използвания в миналото адиабатен цикъл но вече подобрен с редица технологични нововъведения.

Съчетавайки в себе си простота и ефективност метода на пренос на топлинна енергия посредством фазов преход намира широко приложение в съвременните компютри под названието „топлинна тръба“

В края на 2013 година фирма Геотерм ЕООД за пръв път въведе в експлоатация обект с пренос на 29 киловата на час топлинна енергия посредством топлинни тръби с обща дължина 146 линейни метра и коефициент на полезно действие на преноса от 84 процента.

Въпреки екстремно ниското ниво на шум от порядъка на 14 децибела и преноса без допълнително влагане на енергия под каквато и да била форма технологията все още не е в състояние да замести напълно водна инсталация , поради влошаване на параметрите при температурен реверс.

В момента фирмата разработва технология за реверсивна преносна инсталация с фазов преход.

Първата такава е планирана да заработи в средата на 2015 година.

13 thoughts on “Термопомпена инсталация

 1. Здравейте!Имам термопомпа директно изпарение с капацитет12000btu.Мога ли да инсталирам във вертикален сондаж 30 метра.Производителя е описал хоризонтален монтаж,но за по-големия модел може и вертикален.Това заради по-малкия компресор ли се препоръчва хоризонтален монтаж или сторед тях не е икономически изгодно за такава малка машина.Компресорa е Copeland Scroll ZR18k4e.

 2. Опита ми с вертикалните сондажи е противорвчив и зависи единствено от наличието на движение на водните маси под земята . Поради тази причина от 3 години практикуваме този монтаж само след предварително направено замерване на сондажа .
  Имали сме сондажи , които отдават само по 3 киловата топлинна мощност до точката на замръзване на водата 🙁
  Имаме и такива , които отдават по 11 киловата …
  Лошото в случая е , че никой не може да ви даде предварителна гаранция за такава стойност .
  Самото замерване се прави през есента , когато подпочвените води са най ниски .
  Бих могъл да ви окажа съдействие с методиката .

  • Уникално бърз отговор!
   🙂
   Неправилно съм задал въпроса!
   Става въпрос за вкопаване на медни тръби 3/8 към 1/2 по които да тече фреон на дълбочина 30 метра,ще бъде сух сондаж запълнен с почва около тръбите.За тръбите не съм много сигурен дали са такива ,но гледам за 5 Ton система в щатите слагат такива само ,че в два сондажа.Ако искате изтрийте този линк после,но на него съм снимал машината:
   https://www.youtube.com/watch?v=fVrAJXKoPWk&t=38s
   Машината е на друга фирма закупена втора употреба.
   Някои специалисти казват,че не може заради смазването на компресора.
   Този монтаж,ако изключим Швеция,Франция и Австрия въобще не е известен в Европа.
   Досега в нито един форум включително и чужди никой не можа да ми отговори при тази конструкция на машината мога ли да направя това,което искам.
   Вътрешния монтаж предвиждам да вградя тръбите в бетонна замазка,така го дават за инсталация.Можете ли да предложите тръбен топлообменник
   /за тази мощност/ ,не искам пластинчат,ако реша вътрешния кръг да е с топлообменник.
   Какво е Вашето мнение?Благодаря!

 3. Аха 🙂 Вие поравилно сте го задал , а аз не повярвах , че някой се осмелява да експериментира с този дизайн ! Достойно за уважение !
  За щастие питате на правилното място, защото опита ми с криогенни компресори е значителен .
  Защо говоря изобщо за тях . Защото проблема с маслената циркулация при двете системи е сходен .
  По-големият от двата сини съда на вашето видео е така нареченият маслоабсорбер .
  За тези , които не са запознати , това е съд във който маслените пари от изхода на компресора се сливат в големи капки върху повърхност и се засмукват обратно във входа като втечнено масло .
  Според конструкцията на абсорбера се определя и какъв процент от маслените пари може да улови . За този тип абсорбер се счита , че улавя 80-90% ,а останалото количество се допуска до инсталацията . От своя страна повечето фреони не могат да абсорбират повече от 2-5 % масло в изпарено сухо състояние .
  Това е и причината за този модел да не се препоръчва вертикален сондаж . Ако абсорбера беше с коефициент 95 и повече процента би било допустимо .
  Въпреки това , има начин да се реализира с вертикален сондаж и то 30 метров .
  Просто на смукателната тръба се правят маслени трапове на всеки 1,5-2 метра .
  Това ще ви гарантира връщането на маслото .
  Процедурата е изпитана . Правим го масово по високите сгради , когато монтираме климатични инсталации по покривите , а конвекторите са по по-долните етажи.

 4. Много благодаря за съдействието!Счупих YouTube от въпроси под всеки един видеоклип за земно свързана термопомпа с директно изпарение и куп форуми,но тук явно знаете за какво става въпрос и сте много наясно с техниката.
  Щом аз разбрах,а нищо не разбирам от такива неща!:)
  Ще бъде явно хоризонтално.
  Маслен трап/нали това е едно U на тънката тръба/ в бъдещ сондаж 150мм. мисля,че е невъзможен.

 5. Да , точно тоа е 🙂
  Едно най-обикновено „U“ .
  Идеята е , че в коляното се утаява масло и при всеки старт на компресора маслената тапа се прехвърля към следващото коляно преди да е успяла да се разслои по стените на тръбата .
  По този начин могат да се преодоляват големи денивелации .
  И все пак и аз бих ви препоръчал хоризонталното разположение , по малко по-различна причина . Това с маслените трапове е изпитано решение и не ме притеснява връщането на маслото .
  За съжаление , обаче в България се продава само вторична медна тръба . Това е материал , добит посредством рециклиране и в него има включвания на алуминий и цинк . Потопена във вода или положена в земята тя много често изгнива , като на места се получават шупли , там където е имало примеси .
  Представете си само след цялата инвестиция след 2-3 години да започне да пропуска …Ужас.
  По света не е точно така . Например в Англия все още има запазени участъци от градската водопроводна мрежа , които са по на 150 години и са направени от мед 🙂
  Но за добро или лошо ние сме се родили в една по-красива , но и по-неуредена държава 🙂

 6. Здравейте,

  в продължение на нашия разговор по телефона за това дали е възможна смяната на циркулационната помпа на термопомпата с по-енергоефективна такава Ви изпращам снимки на самата термопомпа; циркулационната помпа, топлообменика и компресора. Има инсталиран буферен съд, който е в непосредствена близост до термопомпата. Височината му е около 2 м.

  Компресорът е Sanyo модел C-BBN373H8A code 80995088, не можах да снимам табелата, тъй като трябва да се разглоби за да се снима. Другото, което успях да видя е, че е трифазен /което си го знам/.

  За топлообменикът не намерих табелка – целият е изолиран. Измерих му височината и диаметъра – h = 30 см, a d = 15 см. с изолация, която е дебела около 1 см.

  Снимал съм страници от техническата характеристика на термопомпата, които мисля, че ще са полезни. Снимките не можах да прикача тук и за това съм ги изпратил на електронната поща.

 7. Топлообменника е ръчно изработен кожухотръбен . Те са със много високо хидравлично съпротивление и за това са сложили тази помпа . На отопление може да се използва помпа да кажем 32/8 , които са между 160 и 200 вата .
  Проблема е с охлаждането , когато се иска по-голям дебит заради ниската разлика в температурите на водата и фреона .
  Тогава не се знае дали помпа 32/8 ще се пребори с високото хидравлично съпротивление за да премине добър дебит.
  Това , което може да се случи е да се опитва топлообменника да замръзва .
  Ако защитата му не е добра рисковете са големи .
  Не ви препоръчвам да сменяте помпата .
  Винаги правете такива модификации след внимателно замерване .
  Замерването може да бъде извършено след като временно се инсталира фазов регулатор или латер на захранването на помпата и бърз термометър на изхода на топлообменника .
  При замерването се следят наляганията , температурите и консумацията на компресора , за да не се окаже , че занижавайки консумацията на помпата примерно с 200 вата повишаваме тази на компресора с 500 .
  Тогава единственото решение би било да се смени топлообменника с такъв с по-малко съпротивление и чак тогава помпата с по-икономична .

  С уважение Боян Спасов .

 8. Здравейте,

  Новата ми идея за намаляване на разхода за ел. енергия е следната: Отоплявам се в къща с термопомпа, буферен съд към нея и водни конвектори. Това, което искам да направя е да монтирам някакъв датчик, към всеки един конвектор, който по безжичен път да е свързан с циркулационната помпа след буферния съд и при спрян конвектор или достигната температура в стаята да подава сигнал, че не работи и когато всички конвектори са спрени да „кажат“ на циркулационната помпа да спре. При включване дори и само да един от тях тя да тръгва отново. Не знам дали има някаква такава система, а ако има дали е добре за самата циркулационна помпа да спира и тръгва на по-чести интервали. Ако имате нещо такова или подобно, което да върши такава работа ще съм ви благодарен да ми кажете.

 9. Здравейте ! Идеята ви е много добра !
  Това го правим на наши обекти , които са нови в процес на строеж .
  Единствената разлика е , че сигналите се предават по самата кабелна мрежа , с която захранваме конвекторите от едно място в агрегатното помещение . По нея управляваме и подовото отопление а по някога и други неща .
  При вас след като няма кабели можете да използвате например радио релета .
  Само трябва да се внимава какви избирате .
  Изберете с цифров настройваем код , за да не си пречат едно на друго .
  Има и още специфики . Повечето радио релета са на 12 волта и ви трябва захранване за тях . При много модели пускането и спирането се прави с кратко натискане на бутони , за да не се натоварва предавателят им .
  Тоест трябва ви съгласуване между стайният термостат на конвектора и специфичните изисквания на предавателя на радио релето . Може разбира се и с отделен датчик примерно за статуса на вентилатора , но лично на мен ми се струва излишно усложняване . Трябва да знам с какви управления сте на конвекторите . Много от тях си имат отделен старт за трипътен вентил например и сигнала , който ни е нужен може да се вземе от него .
  Както правилно предположихте има и особености при алгоритъма за управление на помпата . Например с датчик за поток ли ви е термопомпата , имате ли антифриз в системата и други подобни .
  Обадете ми се по телефона , защото начините и спецификите са много .
  Дори в момента да не съм на линия винаги връщам обаждането .
  Най-удобно за мен е да се чуем след обед .

 10. Може ли да попитам дали е възможно да се пусне отопление на верандата.
  Иска ми се да топя снега зимата и да подсушава. Къщата се строи сега е момента да измисля някакво решение. С термо помпа вода вода съм решил да се топля и охлаждам.

 11. Това може да се реализира по много начини.
  Най-лесният от тях е да се направи подово отопление, свързано към отоплителния кръг.
  Може да бъде директно присъединено, ако инсталацията е на антифриз, или през топлообменник,. И в двата случая енергията за топене и подсушаване е много. Клиентите на които сме го монтирали, много често спират да го използват след първата година.
  Друг вариант е да се използва енергията на изходящата вода, като се прави частично отклоняване през топлообменник. В този случай се реализира самостоятелна инсталация със антифриз, помпа и разширителен съд. Не бива да се забравя, че топлообменниците трябва да са защитени срещу замръзване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.