За и против новите енергоспестяващи помпи

Коментарите относно новите енергоспестяващи помпи са предимно позитивни в почти всички аспекти на приложението им . Но не се ли повтаря историята с първата генерация енергоспестяващи лампи? Точно онези, които бяха рекламирани като 18 – ватови, но при внимателно замерване се оказваше, че консумират 45 вата ?

По принцип съм противник на всяко нововъведение, което се налага със сила!

По този повод ще си позволя да задам няколко въпроса:

1 : Защо се спира вноса на конвенционални помпи и се заменя с 3 пъти по-скъпо изделие с обяснението,че така ще спестим пари вместо да оставим клиента или инсталатора да направят обоснована преценка?

2 : Какво става с топлоотдаването на вътрешните модули от активен тип /конвектори/ свързани в паралелна мрежа без ограничаване на дебита когато  „умната“ циркулационна помпа реши , че трябва да се ограничи поради ниска температурна разлика?

3 : Защо електрониката на такава помпа да струва 2 пъти колкото помпата?

4 : С какво аналоговото управление по делта-те е по-добро от изпитаното управление на степени по същия критерий?

5 : Какво точно се спестява, след като редуцирането на дебита води до цялостно влошаване на параметрите на системата при термопомпените инсталации ?

Може да продължим така още дълго но в заключение бих искал да подчертая моето лично мнение :

1 . Новите енергоспестяващи циркулационни помпи действително са със по-икономичен електродвигател . Но алгоритмите на управление при много от тях не са подходящи за използване в термопомпени инсталации .

2 . В стремежа си да докажат много по-висока ефективност, производителите често правят сериозен компромис със потока (все още).

Разбира се това е само началото. След време помпите със „bldc motor“ ще изместят асинхронните и техните алгоритми на управление ще покриват изискванията на термопомпените инсталации . Но за сега избирайте помпите си внимателно , а ако сте затруднени в избора, не се притеснявайте да попитате !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.