Термопомпа вода-вода . Избор на компресор

Безспорно избора на компресор е най-важния момент в проектирането на термопомпа вода-вода.

Като за начало решаваме към какъв коефициент на термо-пренос се стремим и при каква температура във връзка с това, че от тези параметри зависи избора на останалите компоненти.

По отношение на коефициента на термо-пренос това е параметър характерен за конкретния компресор, при определени условия от които най-важни са наляганията и температурите на входа и изхода му.

Разглеждайки табличните данни за различните компресори става ясно, че  най-високата температура до която искаме да достига термопомпата на практика дефинира коефициента на термо-пренос.

Например: Избрали сме температура на вторичната водна система от 50 градуса целзий . В тоизи случай е за предпочитане средно-температурен компресор с максимална температура на кондензация от 65 градуса при който бихме имали „cop“ 4  пред такъв от климатичен тип с максимална температура 85 защото при него коефициента на термо-пренос не би надвишил 3.5  при желаната  температура от 50 градуса на вторичния кръг.

Разбира се това се отнася за компресори конвенционален тип при които не се предвижда промяна на оборотите.

Същността на тази зависимост се дължи на съотношението между компресорния механизъм и електродвигателя в конкретния компресор от което съотношение зависи до какво максимално налягане може да работи, както и на това как се охлаждат електродвигателя и компресорният механизъм.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.