Коп или „cop“ от английски „coefficient of performance“=КПД?

Коп или „cop“ от английски „coefficient of performance“ в директен превод „коефициент на трансформация“ или при термопомпите още „коефициент на ефективност“ най често се бърка с кпд или „Коефициент на полезно действие“ . Груба грешка дължаща се най-често на недостатъчно познаване на материята или поне така се цитира в повечето източници.
По същество „коп“ е отношението на полезната към вложената енергия . Или КОП=полезна/вложена , където полезната енергия най често е под формата на количество топлина /внесена във или изтеглена от дадена система / а вложената под формата на количество изразходвана електроенергия.

Имат ли обаче основание тези , които цитират КПД при термопомпи?
Колкото и да е странно – да имат! От лингвистична гледна точка да!

Просто говорим за едно и също физическо отношение  и като формулировка и като същност ,но от различни първоначални източници със собствена терминология! Цялото объркване идва от това , че когато говорим за КПД никога не бива да забравяме следното : Дефинира се само и единствено  за „Затворени системи„!

За разлика от КПД КОП се дефинира при термопомпи от всякакво естество ,които са устройства , кореспондиращи с поне две системи – вътрешна и външна /околна среда/.

И да ,ако говорим за ефективност на термопомпа защо да не можем да кажем коефициента на полезно действие на тази термопомпа е 300% след като е казано толкова точно , конкретно и правилно дума по дума ? – Защото термина КПД е вече резервиран за затворени системи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.