Термопомпи вода-вода и инверторни термопомпи вода-вода

По същество термопомпите вода-вода работят в максимално облекчен режим и при относително константна температура на изпарения фреон , което създава предпоставка за много прецизно изчисляване и настройка на системата и от там максимална ефективност.

Да да ама не 🙂 С това започвам курса си за напреднали и обикновено всички се връзват.

Всъщност съвсем не е така ! Като за начало в режим отопление температурата на вътрешния кръг може да варира от +15 до +80 градуса Целзий /условно разбира се / . При това положение термопомпата вода-вода се различава учудващо малко от въздух-вода или въздух-въздух с тази четири основни разлики: 1: За положителни температури простите механични терморегулиращи вентили са едновременно евтино и надеждно решение . 2 : Повечето компресори за климатичен и средно-температурен режим имат добър КОП. 3 : Не се налагат цикли на обезскрежаване /дефрост/ 4 : Пластинчатите топлообменници са приложими , а те са безспорно най ефективни в средния  ценови клас.

До тук добре.За запознатите с материята а и дори за по-не професионалистите става ясно , че термопомпа вода-вода има на лице всички предпоставки за ефективнист над тази на останалите системи на термопомпен принцип.

Защо тогава няма производител успял да постигне КОП 6 на 20 киловатова инсталация с агрегат вода-вода при температура 50 градуса и цена до 5 хиляди лева? / Нека оставим на страна какво приказват всички 🙂 /

Отговора на този и други интересни въпроси очаквайте в следващия пост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.