Великата илюзия – Digital Scroll Control

С риск да бъда упрекнат в хиляди смъртни грехове си позволявам да коментирам това явление във vrw и vrv системите за битова климатизация. Изобретяването на Скролл компресор с променлив дебит при константни обороти само по себе-си е крачка напред в хладилната техника . Предимството което предлага метода е неоспоримо – възможност за контрол на дебита при средни и големи мощности без скъпи електронни модули .Това дава възможност за адаптация на мощността на системата към нуждите на консуматора както и частично към температурата на околната среда.  И до тук по отношение на потенциалните ползи за битовия потребител. Докато при промишлените приложения могат да бъдат изброени още много ползи то за битови цели този тип инвертор /защото това безспорно е инвертор по мощностен критерий /  тотално отстъпва на стандартния инверторен контрол посредством промяна на оборотите на компресора. Много пъти в мрежата е коментирана ситуацията с инсталирането на vrv система за 15 еднакви помещения примерно , която в момента работи на 1 помещение но консумира мощност като за 3 поради редица слабости в конструкцията което е почти повсеместно . Тук положението с Digital Scroll инвертора е направо катастрофално ,защото при работа на 10% мощност консумацията му е около 60% от номиналната. В заключение ако сте пред дилемата какво да си купите за в къщи и имате избор между vrv Digital Scroll inverter и стандартна инверторна vrv система категоричната ми и не-предубедена препоръка е да заложите на класиката. И внимателно! Много търговци и дори цели търговски марки използват  припокриване в наименованията. Примерно :

Digital scroll control с разместен словоред е приложимо и за стандартен инвертор с регулиране по обороти. Digital Drive ,Direct drive,DDC  и т.н. са съвсем различни неща които бих обяснил ако някой има интерес.

На кратко за да го познаете отворете документацията и вижте диапазона на моментната му консумация. /дано да го пише/ Ако тя не може да е под 50% от номинала това е нещото, което не ви препоръчвам за в къщи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.